fbpx

6 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ DIGITAL ΓΡΑΦΗ ΣΟΥ

By | Articles, Byte

Το να γράφεις σε ένα digital περιβάλλον δεν είναι τόσο εύκολο όσο πολλοί νομίζουν. Στην εποχή της παραδοσιακής διαφήμισης ένα έντυπο όχι μόνο έπαιρνε μέρες να το ετοιμάσεις, αλλά όταν το δημοσίευες, είχε μεγάλη διάρκεια ζωής. Σήμερα, η ταχύτητα παίζει μεγάλο ρόλο. Κάθε μήνυμα, κάθε caption, κάθε τίτλος, κάθε web banner γίνονται σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό είναι πρόκληση.

Προτού όμως προχωρήσουμε στα 6 χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την πρόκληση βελτιώνοντας την digital γραφή σου, ας δούμε πρώτα σε ποιους απευθυνόμαστε κάθε φορά που γράφουμε online.

S.O.S Το κοινό

Δεν είναι οι άγνωστοι άνθρωποι, ούτε μυστήρια πλάσματα, μα ούτε και θα σου μιλήσουν σε μια ακαταλαβίστικη γλωσσά. Είναι σαν εσένα, όχι εσύ, αλλά σαν εσένα!

Ενημερώνονται και αυτοί από τα Social Media, λαμβάνουν και αυτοί διαφημίσεις, ποστάρουν και αυτοί τραγουδάκια, άρθρα, απόψεις κλπ. στο Facebook, μιλάνε και αυτοί με φίλους στο Messenger, ψωνίζουν και αυτοί online, χαζεύουν και αυτοί βιντεάκια στο Tik Tok, βλέπουν και αυτοί stories στο Instagram.

Εδώ βάζουμε μια τελεία για να το ξεκαθαρίσουμε. Η χρήση των Social Media αλλάζει από γενιά σε γενιά, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, το νόημα είναι το ίδιο. Εσύ, εγώ, οι φίλοι, οι γνωστοί, το κοινό μας, ζούμε όλοι στην digital εποχή. Και αυτό σημαίνει οι πληροφορίες σκάνε πιο γρήγορα από το φως. Εμείς τι κάνουμε; Βρίσκουμε τον τρόπο να τις κάνουμε να ξεχωρίσουν!

Αυτό πρέπει να έχεις στον νου σου κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να γράψεις σε ένα digital περιβάλλον. Αν θες να το πάρεις και ένα βήμα πιο πέρα και να ανεβάσεις τις ικανότητές σου στην digital γραφή, ακολούθα τα πιο κάτω tips:

  1. Μη μιλάς με γρίφους

Οι ψαγμένες λέξεις και οι φράσεις με πολλά νοήματα στο digital δεν κάνουν τη διαφορά. Το κοινό σου έχει μόλις λίγα δευτερόλεπτα να διαβάσει την πληροφορία που του δίνεις. Κάντο απλό και ευκολοδιάβαστο!

  1. Κάνε οικονομία στο κείμενό σου

Ο σκοπός είναι να διαβάσει το μήνυμα που θες να του πεις και όχι να το προσπεράσει επειδή το κείμενο είναι τρομακτικά μεγάλο. Γι’ αυτό μπες στο ζουμί χωρίς πολλά πολλά!

  1. Γίνε κολλητός με την ορθογραφία και τη σύνταξη

Ό,τι και να θες να πεις, όσο ωραία και παιχνιδιάρικα να το έχεις γράψει, όταν ένα μήνυμα έχει ορθογραφικά ή συντακτικά χάνει την αξιοπιστία του! Βεβαιώσου ότι το λεκτικό είναι σωστό πριν το δημοσιεύσεις. Αν δεν το ‘χεις με την ορθογραφία μπορείς να βρεις online εκατοντάδες πλατφόρμες που θα σε βοηθήσουν να τη βελτιώσεις.

  1. Κράτα ένα ύφος

Πριν ξεκινήσεις να γράφεις καθόρισε το ύφος. Για παράδειγμα αν είναι επαγγελματικό ή προσωπικό ύφος, αν μιλάς σε μαμάδες, σε παιδιά, σε επιχειρηματίες κλπ. Να θυμάσαι, το ύφος που πρέπει να ακολουθείς εξαρτάται πάντα από το κοινό σου και τα brand guidelines.

  1. Κάνε το Google σύμμαχό σου

Όσο μπορείς χρησιμοποίησε λέξεις που είναι ανιχνεύσιμες από τη μηχανή αναζήτησης του Google. Λέξεις που το κοινό πληκτρολογεί στο google search. Έτσι το μήνυμα θα φτάσει πιο εύκολα σε ένα νέο κοινό.

  1. Γίνε «Stalker»

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το να ‘σαι stalker στα Social Media είναι πλεονέκτημα. Γιατί βλέπεις διάφορες μορφές γραφής που μπορείς και εσύ να εφαρμόσεις. Γι’ αυτό διάβαζε όσα περισσότερα άρθρα μπορείς, ειδικά άμα είναι digital news, μελέτα κάθε caption, κάθε τίτλο, κάθε hashtag. Ναι, καλά άκουσες. Tα hashtag μπορούν με 2-3 λέξεις να πούνε όσα ένα caption δεν είπε.

Υ.Γ. Άμα ξέρεις πού βρίσκεσαι και προς τα πού πηγαίνεις, η digital γραφή μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική!

Λουίζα Συμεωνίδη
Digital Copywriter
Byte The Digital Agency

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ FACEBOOK STORIES ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ INSTAGRAM;

By | Articles, Byte

Είναι τα Stories, ο νέος τρόπος να μοιραζόμαστε την καθημερινότητά μας;

Όλοι θυμόμαστε ότι η εταιρεία του Mark Zuckeberg κατακρίθηκε έντονα όταν επέλεξε να εισάγει τα Stories και στο Facebook, διότι για πολλούς ήταν φανερά αντιγραφή από το Snapchat και για άλλους διότι ήδη είχαν προηγηθεί αυτά του Instagram χωρίς να έχουν να προσφέρουν τίποτα το καινούργιο.

Τελικά μετά από αναμονή 14 μηνών, είχαμε την επίσημη ανακοίνωση ότι πλέον 150 εκατομμύρια χρήστες καθημερινώς χρησιμοποιούν τα Facebook Stories και ταυτόχρονα ότι ξεκινούν πιλοτικά οι διαφημίσεις σε αυτά. Πολλοί μιλάνε για αποτυχία, άλλοι για μια καλή αρχή, αναλογιστείτε μόνο ότι το Instagram το πέτυχε σε μόλις 5 μήνες. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, διότι για το Facebook η επιτυχία των Stories είναι ίσως μονόδρομος.

Είναι γεγονός ότι τα σημερινά δεδομένα σχηματίζουν μία νέα εποχή για τα Social Media, πολύ διαφορετική από εκείνην όταν πρωτοξεκίνησε το Facebook, πριν από 14 ολόκληρα χρόνια. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, ο κορεσμός σε πολλά μέσα, σε συνδυασμό με το διαφορετικό περιβάλλον και τα σκάνδαλα, φέρνουν σήμερα το Facebook σε μία αρκετά ευάλωτη θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, σε ένα κομβικό σημείο που μόνο το μέλλον μπορεί να δείξει… και το μέλλον είναι τα Stories.

” Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μοιράζονται και συνδέονται αλλάζει. Γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικός και οπτικός. Δοκιμάζουμε νέα δημιουργικά εργαλεία για να ζωντανεύουμε τις εικόνες και τα βίντεο και εισάγουμε ευκολότερους τρόπους για να βρίσκουμε και να μοιραζόμαστε ιστορίες. “ αναφέρει στέλεχος της εταιρίας.

Φοβούμενοι ότι τελικά οι χρήστες ενδέχεται να κουραστούν από το News Feed, το οποίο είναι γεμάτο από αδιάφορες ενημερώσεις κειμένου από άγνωστους “φίλους”, σε συνδυασμό με τα στοιχεία και τις έρευνες που δείχνουν ότι οι ιστορίες κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος θα ξεπεράσουν τα feed posts ως τον κορυφαίο τρόπο να κάνουμε share, οδηγούν το Facebook στο να πρέπει να κάνει τις ιστορίες να λειτουργήσουν.

Τα Instagram Stories και η έκδοσή τους στο WhatsApp, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το προϊόν και για το Facebook, αρκεί να μπορέσει να καταλάβει πώς ταιριάζουν στην εφαρμογή του για να επιτύχει.

Aυτή τη στιγμή το νούμερο ένα κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο απαριθμεί πάνω από 2.2 δισεκατομμύρια χρήστες, με τα περιθώρια ανάπτυξης να φαντάζουν απεριόριστα. Επίσης η εταιρεία είναι πρόθυμη να επενδύσει σε πολύ cool, καινοτόμα χαρακτηριστικά ώστε να καθιερώσει τα stories, όπως σε AR τεχνολογίες , 3D drawing αλλά και σε 360ο φωτογραφίες χωρίς 360ο κάμερα.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, αντιλαμβανόμαστε ότι η οπτική επικοινωνία είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Για το Facebook η επιτυχία των Stories είναι μονόδρομος, για αυτό και το ερώτημα δεν είναι “αν” θα πετύχουν αλλά το “πώς“.

 

Alexandros Filippou
Content Creator,
Byte The Digital Agency

ΟΙ ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

By | Articles, Byte

Μόλις διάβασα την παρακάτω είδηση από έναν φίλο στο Linkedin:
” Το Facebook κάνει πολύ πιο εύκολο για τους διαφημιζόμενους να δημιουργήσουν Instagram Stories με τα δημιουργικά στοιχεία που ήδη έχουν. Πλέον, οποιαδήποτε φωτογραφία ή βίντεο κάτω από 15” θα μπορεί να προβληθεί αυτόματα σε πλήρη οθόνη ως διαφήμιση Instagram Story. “


Η πρώτη μου σκέψη ήταν “πολύ χρήσιμο”, ειδικά για άτομα που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να στήσουν ένα δημιουργικό στα κατάλληλα proportionsθα βοηθήσει πολύ. Από την άλλη, αν το σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, τέτοιες πρακτικές είναι που στο τέλος της ημέρας δυσκολεύουν τη δουλειά μας και ίσως να καταστρέφουν την ουσία της διαφήμισης.

Ο στόχος και η απόλαυση του marketing είναι να κάνεις κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό, κάθε φορά. Να προσπαθείς να ξεπερνάς τον εαυτό σου με κάθε σου δουλειά και όχι απλά να “πετάς” μία εικόνα πάνω και να την κάνεις €5 boost. Σκοπός είναι να ανακαλύπτεις όλες τις δυνατότητες που σου δίνει το κάθε εργαλείο και να βρίσκεις τον τρόπο να ξεχωρίζεις μέσα από αυτό.

Η ευκολία που πιστεύουμε ότι μας προσφέρεται αρχικά, στο τέλος καταντάει παγίδα και σε πολλές περιπτώσεις αδιέξοδο για όλους μας. Για παράδειγμα, οι καινοτομίες που έφερε το Facebook στον κλάδο όταν πρωτοξεκίνησε, η μοναδικότητα που έδωσε στους πρωτοπόρους και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσέφερε, σήμερα δεν υπάρχουν. Οδηγηθήκαμε στο να θεωρούμε το Facebook ως ένα ακόμη διαφημιστικό εργαλείο,  χωρίς να έχει πλέον την απαραίτητη αποτελεσματικότητα που θα μπορούσε. Ένας από τους κύριους λόγους που φτάσαμε ως εδώ είναι ότι όλοι κάνουν βαρετό, low quality content επειδή όλοι πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Και γιατί όχι, αυτό αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των social media από το ξεκίνημά τους.

Όλα αυτά μας οδήγησαν στο σήμερα, όπου οι πλείστοι users έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, αφού τους βομβαρδίζουμε καθημερινά με άχρηστες πληροφορίες, προσφέροντάς τους μηδενική αξία. Στο τέλος καταντήσαμε τα μέσα βαρετά με το να κάνουμε κακές και γρήγορες παραγωγές που ο κόσμος προσπερνά γιατί δεν έχουν καμία σημασία για αυτόν. Και όλα αυτά θυσιάζονται στον βωμό του γρήγορου χρήματος που επιδιώκει, με κάθε του κίνηση, το “Τhe Fb Corporation” και μας κάνει όλους να αναρωτιόμαστε αν είμαστε τόσο λάθος που πιστεύουμε ακόμη στην ποιοτική δουλειά και στη διαφορετική ιδέα!

Από την άλλη μεριά, όλα αυτά πρέπει να μας πεισμώσουν και να μας δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο να επιμείνουμε, να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν και είμαι σίγουρος ότι όλος αυτός ο κόπος και η προσπάθεια θα ανταμειφθούν. Μπορεί ο κόσμος να εκπαιδεύτηκε στο να βλέπει κακό content, αλλά είναι στο χέρι μας να τον μάθουμε διαφορετικά.


Alexandros Filippou

Content Creator,
Byte The Digital Agency

Ermis Silver for Byte!

By | Byte

Ermis Silver Award for Byte Digital Agency and Bank of Cyprus…

This month we won a Silver Ermis Award in the ‘Digital’ category, ‘Financial Websites’ for our interactive microsite, entitled; ‘The Compendium of Savings’.

The Ermis Awards is the only institution awarding creativity within the field of communication in Greece and Cyprus and is organized by the Hellenic Association of Advertising and Communications for the past ten years. It is the highlight of the industry both in Greece and Cyprus, and this year was even more interesting, because after last year’s cancellation of awards, agencies and campaigns competed amongst two years worth of work.

Winning awards manifests when agency and client share the same goal and the work produced meets certain criteria such as; relevance, creativity, differentiation, functionality, passion and professionalism. The award winning microsite informed the public about five particular savings accounts offered by the Bank of Cyprus. Our microsite was media-rich in that it expressed and most importantly explained the details and benefits of each of the five accounts, through animation, video and audio.

Besides this particular success, Byte’s work distinguished itself and was shortlisted in another three categories; The ‘Can you Handle it?’ campaign in the ‘Integrated Campaigns’ category, the augmented reality campaign ‘Samsung Play Galaxy’ in the category, ‘Other Interactive Solutions’ and the corporate social responsibility viral campaign, ‘What If…’, in the category ‘Viral’.

The Viral Recipe?

By | Byte

Automatic Cuteness…

How do we create an environment where consumers will market to each other? The answer is raw emotional gratification or simply… PLEASURE. Pleasure not only from experiencing, but more importantly from sharing that experience.

Viral content is such that you (the sender) imagine that your friend (the receiver) will enjoy the content that you have sent and that you will receive much kudos! It’s an act that is selfless just as it is selfish.

What has this got to do with a baby monkey and a piglet?

Take a look at the video below…

Did you see the number of views? Yes that’s 14 MILLION, 233 THOUSAND AND 402 VIEWS to date!

This wasn’t the original video, this was the original video. As you can see it achieved 635,401 views to date. This content was so cute and funny (did you watch the video yet?) it was spread virally; emails, social media, and blogs like this one.

It doesn’t stop here! From the original video, a SONG was made that was put on the video above, the MP3 was released on ITUNES: Baby Monkey (Going Backwards On a Pig) by Parry Gripp. It was also made into an IPHONE APP: Baby Monkey (Going Backwards On a Pig) by Kihon Games. There are 50+ Facebook pages with the name Baby Monkey and the video thumbnail as their profile picture with anofficial Facebook page supporting the iphone app.

So there you have it, from user generated content into a marketable Brand, courtesy of the viral effect!

 

R U Relevant?

By | Byte

Social Media 101…

What does social media mean for brands? Let’s see what Mark Zukerberg, founder and Chief Executive of Facebook has to say:

“For the past 100 years, media has been pushed out to people. Now marketers are going to be part of the conversation.”

It’s clear that social media has become a trusted source of information; Wikipedia, Youtube, Facebook, Twitter, review blogs. Just because consumers trust other consumers more than they trust us, it does not mean that we no longer control our brands. It means that:

We can listen to consumers and each other. We can understand and inform our point of view before our brands speak.

We can anticipate by understanding and responding in real time. We can create new opportunities to make connections with each other and with consumers.

We can create the catalyst that sparks new ideas. We can engage at every touchpoint between brand and consumer.

We can participate by delivering value and relevance through our content. We reconnect.

In effect we can utilize this CRM cycle infinitely. If we look at this as real people the idea is simple. Imagine yourself in social situation, perhaps an event. What steps would you take to be socially liked?

1. You will need a personality! That is you and how you want to be perceived. (Identify your Brands’ Personality).

2. You need to be introduced (Shared) or introduce yourself. (Your Brand reaches out to consumers).

3. You should listen using all your senses (Analytics, research tools, evaluation) in order to understand the other persons personality (Defining target audience).

4. You should talk to the other person, finding mutual points of interest will enable a meaningful conversation and perhaps friendship (Brand Storytelling, communicating your Brand message and being relevant to your target audience).

5. You now need to keep the relationship going (CRM). You need to call once in a while (post updates) and be valuable to your friend (Advice, information, service).

6. You should give them something, ie buy them a coffee (Give gifts, special offers, prize draws/competitions).

7. You make the relationship stronger (Your Brand becomes appreciated).

8. You are now well liked and you are talked about by your friends.(They have become Brand Advocates).

9. You now meet up with your friends’ friends (Virality of your Brand).

10. You keep it going! (CRM).

The concept is easy to understand as it is based on a human model. How popular you become is another question and depends on many factors, but that’s exactly what advertising is about!