
Το να γράφεις σε ένα digital περιβάλλον δεν είναι τόσο εύκολο όσο πολλοί νομίζουν. Στην εποχή της παραδοσιακής διαφήμισης ένα έντυπο όχι μόνο έπαιρνε μέρες να το ετοιμάσεις, αλλά όταν το δημοσίευες, είχε μεγάλη διάρκεια ζωής. Σήμερα, η ταχύτητα παίζει μεγάλο ρόλο. Κάθε μήνυμα, κάθε caption, κάθε τίτλος, κάθε web banner γίνονται σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό είναι πρόκληση.
Προτού όμως προχωρήσουμε στα 6 χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την πρόκληση βελτιώνοντας την digital γραφή σου, ας δούμε πρώτα σε ποιους απευθυνόμαστε κάθε φορά που γράφουμε online.
S.O.S Το κοινό
Δεν είναι οι άγνωστοι άνθρωποι, ούτε μυστήρια πλάσματα, μα ούτε και θα σου μιλήσουν σε μια ακαταλαβίστικη γλωσσά. Είναι σαν εσένα, όχι εσύ, αλλά σαν εσένα!
Ενημερώνονται και αυτοί από τα Social Media, λαμβάνουν και αυτοί διαφημίσεις, ποστάρουν και αυτοί τραγουδάκια, άρθρα, απόψεις κλπ. στο Facebook, μιλάνε και αυτοί με φίλους στο Messenger, ψωνίζουν και αυτοί online, χαζεύουν και αυτοί βιντεάκια στο Tik Tok, βλέπουν και αυτοί stories στο Instagram.
Εδώ βάζουμε μια τελεία για να το ξεκαθαρίσουμε. Η χρήση των Social Media αλλάζει από γενιά σε γενιά, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, το νόημα είναι το ίδιο. Εσύ, εγώ, οι φίλοι, οι γνωστοί, το κοινό μας, ζούμε όλοι στην digital εποχή. Και αυτό σημαίνει οι πληροφορίες σκάνε πιο γρήγορα από το φως. Εμείς τι κάνουμε; Βρίσκουμε τον τρόπο να τις κάνουμε να ξεχωρίσουν!
Αυτό πρέπει να έχεις στον νου σου κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να γράψεις σε ένα digital περιβάλλον. Αν θες να το πάρεις και ένα βήμα πιο πέρα και να ανεβάσεις τις ικανότητές σου στην digital γραφή, ακολούθα τα πιο κάτω tips:
- Μη μιλάς με γρίφους
Οι ψαγμένες λέξεις και οι φράσεις με πολλά νοήματα στο digital δεν κάνουν τη διαφορά. Το κοινό σου έχει μόλις λίγα δευτερόλεπτα να διαβάσει την πληροφορία που του δίνεις. Κάντο απλό και ευκολοδιάβαστο!
- Κάνε οικονομία στο κείμενό σου
Ο σκοπός είναι να διαβάσει το μήνυμα που θες να του πεις και όχι να το προσπεράσει επειδή το κείμενο είναι τρομακτικά μεγάλο. Γι’ αυτό μπες στο ζουμί χωρίς πολλά πολλά!
- Γίνε κολλητός με την ορθογραφία και τη σύνταξη
Ό,τι και να θες να πεις, όσο ωραία και παιχνιδιάρικα να το έχεις γράψει, όταν ένα μήνυμα έχει ορθογραφικά ή συντακτικά χάνει την αξιοπιστία του! Βεβαιώσου ότι το λεκτικό είναι σωστό πριν το δημοσιεύσεις. Αν δεν το ‘χεις με την ορθογραφία μπορείς να βρεις online εκατοντάδες πλατφόρμες που θα σε βοηθήσουν να τη βελτιώσεις.
- Κράτα ένα ύφος
Πριν ξεκινήσεις να γράφεις καθόρισε το ύφος. Για παράδειγμα αν είναι επαγγελματικό ή προσωπικό ύφος, αν μιλάς σε μαμάδες, σε παιδιά, σε επιχειρηματίες κλπ. Να θυμάσαι, το ύφος που πρέπει να ακολουθείς εξαρτάται πάντα από το κοινό σου και τα brand guidelines.
- Κάνε το Google σύμμαχό σου
Όσο μπορείς χρησιμοποίησε λέξεις που είναι ανιχνεύσιμες από τη μηχανή αναζήτησης του Google. Λέξεις που το κοινό πληκτρολογεί στο google search. Έτσι το μήνυμα θα φτάσει πιο εύκολα σε ένα νέο κοινό.
- Γίνε «Stalker»
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το να ‘σαι stalker στα Social Media είναι πλεονέκτημα. Γιατί βλέπεις διάφορες μορφές γραφής που μπορείς και εσύ να εφαρμόσεις. Γι’ αυτό διάβαζε όσα περισσότερα άρθρα μπορείς, ειδικά άμα είναι digital news, μελέτα κάθε caption, κάθε τίτλο, κάθε hashtag. Ναι, καλά άκουσες. Tα hashtag μπορούν με 2-3 λέξεις να πούνε όσα ένα caption δεν είπε.
Υ.Γ. Άμα ξέρεις πού βρίσκεσαι και προς τα πού πηγαίνεις, η digital γραφή μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική!
Λουίζα Συμεωνίδη
Digital Copywriter
Byte The Digital Agency
Recent Comments